Fra cowboybukser til computertaske

Fra cowboybukser til computertaske

En dag fik jeg en besked på Messenger. Om jeg kunne lave en slidstærk computertaske i denim. En bestilling jeg naturligvis tog imod, selvom jeg egentligt havde andre jern i ilden.  Et af de jern var udviklingen af tegnetasken, men den kommer der mere info om en anden dag – der mangler stadig nogle detaljer før den er helt klar til at komme på markedet.

For at lave en computertaske havde jeg først brug for at kende målene på den computer den skal passe til. Min egen computer er relativt tynd, og det vidste jeg godt at denne computer ikke var. Tasken blev lavet med udgangspunkt i at den skulle være handy, slidstærk og multifunktionel. Noget af tasken blev udviklet i processen, og jeg skulle bl.a. beslutte hvilken retning tasken skulle vende. Jeg valgte at den skulle stå på højkant, fordi det gør at den bliver mere behagelig at gå med, men den kan også sagtens laves liggende.

Genanvendelse af bukser

Yderstoffet på tasken blev til af et par cowboybukser jeg havde liggende. I bunken af doneret tøj. De her var revnet i skridtet og var generelt rigtig godt ramponeret.

Jeg brugte noget tid på at finde det bedste stof til den indvendige taske, for at sikre at den blev tilpas slidstærk. Derfor vurderede jeg at det ville være mest bæredygtigt at vælge et stykke nyt reststof fra lageret. Jeg kan ikke huske hvor jeg har resten fra, men jeg tror den stammer fra en lykkepose købt i Stof og Stil. Jeg valgte en rest mørklægningsgardin, som var stor nok til at lave alle mønsterdelene i. Endelig valgte jeg at fore tasken, mellem stoflagene, med pladevat, for at give tasken et bedre hold. Du kan erstatte pladevat med style-vil, hvis du har det på lager.

20200202_203418
Bukserne var fuldstændig ubrugelige, bl.a. med en kæmpe revne i skridtet.

Klargøring

Du kan klippe syningerne af, når du genanvender tøj, eller bruge de oprindelige sammensyninger. Det valgte jeg ikke at gøre her. For at få bedst anvendelse ud af stoffet valgte jeg at sprætte syningerne op. Det tog længere tid, men jeg synes at det gav et bedre produkt, fordi der typisk går 1-2 cm stof i sømrum, som her var med til at give tasken et unikt look.

Jeg startede med at pille linningen af. Alle bæltestropper blev løsnes fra selve buksen. Så løsnede jeg selve linningen.

Dernæst var det tid til de store syninger. Først det ene bukseben. Jeg sprættede syningerne op fra ydersiden. Cowboybukser har typisk 2-3 syninger i hver søm, og det er nemmest at tage de lige søm først, på den måde får du fritlagt overlocksømmen og kan (måske) trække hele tråden af i et stykke.

De bukser jeg brugte til computertasken, havde 3 sømme på hvert ben; 2 ydersømme og 1 indersøm. Når du skal pille indersømmen op, skal du være opmærksom på at det er lidt besværligt at pille lynlåsdelen af. Dertil kommer at de fleste cowboybukser er udstyret med nitter der har til formål at forstærke sømmen på de mest udsatte steder. Hvis du ikke vil have stykker med nitter på, kan du vælge at klippe nitterne af. Nogle gange kan du være heldig at løsne nitterne med en tang, men det er svært.

Jeg valgte at lade baglommerne sidde, fordi det giver den mest reelle anvendelsesmulighed, frem for at pille selve lommen af. Netop det valg viste sig at være en virkelig god ide, for senere i processen fandt jeg ud af, at stoffet omkring lommerne var helt tyndslidt. Og at jeg derfor slet ikke kunne bruge den del af stoffet, til formålet.

20200203_214231
Stoffet ved baglommen er revnet, og egnede sig derfor ikke til dette projekt

Klipning

Når du har skilt bukserne af, så du har 2 forstykker og 2 bagstykker, begge med lommer, 1 linning og evt. en lynlås skal du i gang med at måle. Du skal vide hvor lang, bred og høj din computer er, og lægge sømrum til. Husk at der skal lægges sømrum til alle sider. Jeg arbejdede med 1 cm sømrum, men du kan med fordel øge det til 1½ cm.

Computeren jeg syede denne taske til, havde følgende mål:

37 x 26 x 3 cm​

Det vil sige, at jeg havde brug for to stykker der var 39 gange 28 cm og 2 stykker der var 5 gange 28 og et stykke der var 5 gange 39 cm. Skulle tasken være liggende, havde jeg skulle bruge et stykke der var 5 gange 28 cm og to stykker der var 5 gange 39 cm.

Og så skulle tasken selvfølgelig have en bærestrop, for at udvide anvendelsesmulighederne af tasken.

Husk, hvis du vil kunne lukke tasken med f.eks. trykknap, skal du lægge min. 4 cm + sømrum til højden på tasken.

Et bukseben er sjældent 39 cm bredt, derfor kræver det at du laver et reelt stykke stof at bukseben-delene. Jeg valgte at klippe stykkerne over, under lommerne, så jeg stod med 4 stykker denimstof. med tydelige slitagetegn. Dem syede jeg sammen 2 og to langs den ene syning. På mine bukser, var syningen skrå, så jeg lagde de skrå sider modsat hinanden, så de kom til at danne en firkant.

Vigtigt: Inden du syr stykkerne sammen, skal du presse de gamle syninger ud, så stoffet bliver helt glat.

Da jeg havde syet stykkerne sammen, klippede jeg yderstykker ud efter de udregnede mål. Klip inderstoffet efter samme mål og style-vil/pladevat med cirka ½cm mindre sømrum.

Sammensyning​

For nemheds skyld, kalder vi de store stykker (39*28) for A, sidestykkerne for B og bundstykket for C i det følgende. Det gælder for både yderstof, inderstof og pladevat/style-vil – i det følgende omtales det som pladevat.

Sy sidestykkerne (B) på den tilsvarende kant på A. Når du syr sidestykkerne på, skal du sørge for at der er 1 cm luft i bunden. Den skal bruges, når du syr bunden på. Det er lidt tricky, især i hjørnerne, men det bliver rigtig flot, når det er syet sammen. Husk at lade være med at bruge al sømrummet i bunden, du skal kunne sy delene sammen i toppen til sidst.

Du skal nu sy bunden på. Her kan du med fordel nåle bunden rigtig godt fast og sy de lange sider først. Når du syr de lange sider først, stabiliserer du stoffet, inden du skal til de svære hjørner. Husk at starte og stoppe 1 cm inde.

Inden du syr inderstoffet sammen, rier du pladevat fast med ½ cm luft hele vejen rundt på stoffet, helt ude i kanten af pladevattet, så den ikke skrider rundt når du samler tasken.

Du har nu 2 poser, som er klar til at blive samlet til en taske.

20200206_205023
Sider og bund nålet på inderposen.

Lomme​

Tasken skulle have en praktisk lomme, men jeg ville ikke sy den fast inde i tasken. Derfor tog jeg den ene forlomme og klippede et stykke inderstof i samme størrelse. Læg dem ret mod ret og sy sammen, på 3 sider. Lad toppen være åben, og vend gennem hullet.

Lav 2 bånd af et stykke stof, ved at klippe et stykke på 4 gange 12 cm. Fold det på midten så, den korte kant er 2 cm, og sy langs den lange kant. Vend, pres så syningen ligger på midten af stoffet. Del båndet i 2 og stik dem ind i toppen af lommen, inden du syr den sammen.

Lommen er nu klar til at blive syet fast i toppen af tasken, når den skal samles. Du kan også bruge baglommerne, hvis stoffet holder. I dette tilfælde var baglommerne så ramponerede at de ville gå i stykker inden jeg var færdig med at sy tasken, derfor valgte jeg at bruge en forlomme i stedet.

Bærestrop

Når du har samlet yderstof og for, lavet en lomme skal du til at lave bærestrop, hvis du synes der skal sådan en på. Beslut dig for, hvor lang du vil have stroppen, ved at tage dit målebånd og hænge det over skulderen i den længde du foretrækker. Husk, at det skal virke naturligt for dig at gå med tasken, så det vil typisk passe omkring din hofte. Læg et par cm til længden til sømrum.

Du har måske stadig noget stof tilbage, fra du klippede delene til yderstoffet ud. Det klipper du i strimler der er 10 cm brede og syr sammen til de har den ønskede længde plus sømrum i enderne. Du kan også klippe en for- og en bagside i 7 cm bredde, hvis du ønsker en tyndere bærestrop.

Når du har syet stykkerne sammen i din foretrukne længde, skal du presse syningerne, så de ligger pænt.

Hvis din strop er 10 cm bred folder du stroppen på midten, på den lange led (så den korte kant er 5 cm) og syr langs den lange kant. Vend stroppen og pres den, så syningen ligger midt på den ene side.

Hvis din strop er 7 cm bred, skal du folde de to sider ind mod midten vrang mod vrang, sådan at de rå kanter møder hinanden. Pres hele stroppen og sy en stikning på begge sider af midten. Hvis du har lyst, kan du vælge at lave en pyntestikning på begge sider af syningen.

Samling af tasken

Nu er tasken klar til at blive samlet. Først skal stropperne sættes fast på yderstoffet. Det gør du ved at lægge dem ret mod ret på siden (B). Lad den stikke 1 cm op over kanten, og stik den fast ca. ½ cm under sidestykkets kant.

Placer stropperne, fra lommen, midt på toppen af fronten (A) ud fra samme princip som stroppen. Sy stropperne fast.

Hvis du vil have en knaplukning i tasken, skal den sættes på inderposen nu.

Pres sømrummet på yder- og inderpose ned på vrangsiden. På den måde kommer bære- og lommestroppernes sømrum på plads inde imellem poserne.

Put inderposen ind i yderposen så de ligger vrang mod vrang. Sørg for at toppen af poserne flugter, så det får et skarpt finish. Sy langs med topkanten hele vejen rundt, ca. ½ cm fra kanten.

Klip de overskydende tråde af og glæd dig til at tage din nye, bæredygtigt, taske i brug.

Del og følg mig her:

Denne side bruger cookies. Ved fortsat brug, accepterer du at jeg anvender cookies til at optimere din oplevelse.