Bæredygtig (corona)hverdag…

Onsdag d. 11. marts 2020 kl. ca. 20.30 stod vores verden pludselig på hovedet, som så mange andres. Statsministeren lukkede Danmark ned. Inden vi fik set os om, flød nyhederne over med billeder af folk der gik i selvsving i butikkerne. Det vil jeg egentligt ikke dvæle en masse ved, den høne er der vist kogt rigeligt suppe på. Som jeg allerede har fortalt om, forsøger vi at handle så sjældent som muligt. Pt. er min største ”udfordring” at vi ikke nåede at få købt håndsprit – til gengæld havde Brugsen stadig håndsæbe, så vi skal nok klare os.

Folk hamstrede også gær og toiletpapir. Det forstår jeg egentligt godt. Man må få seriøst ondt i maven, hvis man spiser al den gær. Især set i lyset af, at der ikke blev hamstret mel.

Jeg har lidt svært ved at tage det alvorligt, når folk hamstrer på den måde. Især fordi der, i mine øjne, gemmer sig en kæmpe gave i den situation vi nu står i:

Jeg arbejder nu hjemmefra, hvilket vil sige, at jeg skifter fra AOF til ByTine.dk ved at skifte computer. Nemt. Jeg kan pludselig bruge min tid optimalt, frem for min daglige transporttid. Sikke en gave. Jeg kan følge med i min datters faglige udvikling – og jeg skal lige love for at hun rykker. Og jeg kan se min søns fantasi udfolde sig. Og jeg kan holde min mand i gang, nu han ikke kan komme på arbejde. Så for os giver CoronaLockdown plads til at få styr på nogle af de ting, som vi måske ikke lige når i hverdagen.

Men vi skal også overleve, og jeg kan forstå at mange har svært ved at overskue dagene, når nu vi pludselig skal holde os mest muligt hjemme. Derfor vil jeg komme med mit input til hvordan vi klarer os gennem dagene.

Skemalægning

Først og fremmest har vi skemalagt dagen. Jeg har telefontid fra kl. 10 til kl. 13 (torsdag helt til kl. 15), så der skal jeg være til rådighed. I det tidsrum har min datter normalt undervisning, så derfor holder vi fast i det skema. Fra i morgen, tirsdag, starter hendes hjemmeskoling først kl. 9, fordi vi starter med morgensang på DR1 kl. 9.05. Hun er vant til morgensang fra kl. 8.05 hver dag, så på den måde holder vi fast i noget kendt. Om tirsdagen har hun normalt idræt og musik, det får jeg svært ved at give hende. I stedet får hun lov til at lege lidt ekstra. Hun går trods alt ”kun” i børnehaveklasse, så på den måde kan jeg tillade mig at være lidt afslappet med hendes undervisning. Når det er sagt, så klør hun på med sine skoleopgaver. I dag færdiggjorde hun sit dansk på børnehaveklasseniveau, og er allerede i gang med førsteklassesniveau.

Min datters skema ses her:

Ugeskema til min datter uge 12

Her til morgen skældte min søn mig ud. Han er 5 år, og ville også have et skema. Så fra i morgen får han sit eget skema. Hans skema kommer bl.a. til at indeholde legetid, hjælpe far tid og pauser. Min søns skema deler jeg i morgen.

I køkkenet

Der hvor jeg først og fremmest arbejder med bæredygtighed i denne tid er i køkkenet. Hvordan får jeg maden til at strække. Normalt spiser min søn 3 måltider i børnehaven, som jeg allerede har betalt for. Min datter har madpakke med og vi andre skal også have mad. Jeg er med i en frokostordning på arbejdet, så der har jeg brød og pålæg med ca. hver 4.-5. uge. Her kommer mine frysere og min bagning til sin ret. Først og fremmest har jeg en masse kød og pålæg i fryserne. Der er pt. ikke så mange færdigretter, men det tænker jeg at der kommer igen i løbet af perioden. Bl.a. fordi det giver mening at lave store portioner, når jeg er i gang – og jeg har tiden til det. Jeg udnytter råvarerne bedst muligt og sørger så vidt muligt for at bruge de grøntsager der er nogenlunde i sæson. Og så bager jeg. Som jeg nævnte i starten, rystede jeg lidt på hovedet af at folk hamstrede gær i sidste uge. Jeg er som regel 2 mdr. om at bruge en pakke gær. Den holder sig fin frisk og fugtig i en lufttæt bøtte i køleskabet. Og jeg bager altså en del. Normalt bager jeg pizza hver fredag og brød ca. hver anden uge. Men jeg bruger ikke ret meget gær, giver det en ordentlig omgang tæsk på maskinen og lader det hæve længe. Og i dag har jeg startet en surdej, i håb om at det vil lykkes for mig denne gang.

I mit køkken har jeg pt. gulerodsboller og chokoladeboller, bagt i går og i dag. I min fryser ligger rugbrød, pølsebrød, forskelligt pålæg, en masse lækkert kød og ikke mindst frossen frugt. Jeg har faktisk også lidt is på lager lige nu. Vi har bestemt os for at hygge os igennem de næste 2 uger, nu hvor vi alligevel er hjemme.

Ud i det blå

Det virker måske langt ude, når nu vi har fået besked på at vi skal blive hjemme. Men i bagagerummet af min bil ligger en pose så- og priklejord. I forrige uge fik jeg den lækreste pakke økologiske frø hjem fra webshoppen fantastiske frø (ikke sponsoreret – link åbner i ny fane), og det er ved at være sæson for forspiring. Derfor skal vi bl.a. ud og finde bakker i drivhuset og garagen og have sat frøene til forspiring. Følg med på Instagram, når jeg går i gang, jeg regner med at gøre det live.

I samme forbindelse skal min mand og min søn have bygget mine højbede færdig. Endelig. Vi skal nok lige have ryddet lidt op, der hvor de skal være. Børnene ynder at bygge alt muligt i haven i vinterhalvåret. Men jeg kommer også til at dokumentere bygningen af højbede, som bliver lavet af resttræ fra vores gamle hegn samt gamle paller. Jeg glæder mig til at kunne tage dem i brug – når engang jeg kan få min trailer tømt, så jeg kan få hentet jord til dem.

Og så kommer vi altså til at køre i skoven og på stranden. Ud og blive blæst igennem og blive rørt. Som det ser ud lige nu, skal jeg opereres i mit højre knæ d. 25. marts (på privathospital, jeg nåede igennem inden de lukkede for behandlingsgarantien). Og inden da vil jeg gerne nyde den natur der omgiver os. Det forlyder fra flere forskere, herunder Overlæge Dr. Med. Anders Formsgaard, at Covid-19 ikke er nær så smittefarlig i den fri natur. Derfor tør jeg godt tage min familie med på stranden og i skoven. Vi har så meget af det heroppe, at jeg endda godt tør satse på at kunne finde et sted hvor der er begrænset med andre mennesker.

Optag dine tanker

I den digitale tidsalder, har vi alle muligheder for at dokumentere vores oplevelser i disse dage. Allerede i torsdags begyndte jeg at indspille mine tanker i diktafonen på min telefon. Et værktøj jeg i forvejen gør brug af, når jeg skal huske noget f.eks. i forbindelse med byTine.dk eller andet. Jeg vil opfordre dig til at gøre det samme. Fortæl hvordan du oplever denne lockdown. Hvilke tanker optager dig. Husk at starte med at nævne hvilken dag det er, så du kan holde styr på det til senere brug.

Når vi er igennem det her, kan det blive en vigtig brik i historiefortællingen.

Pas på dig selv og dem omkring dig!

Del og følg mig her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne side bruger cookies. Ved fortsat brug, accepterer du at jeg anvender cookies til at optimere din oplevelse.