6 tips til en bæredygtig hverdag

Du har sikkert set videoen med Greta Thunberg, der skælder ud på FNs klimatopmøde. ”How dare you”-talen har været overalt i medierne i den seneste tid, og jeg må sige at jeg tager hatten af for den unge dame. Det kræver en særlig form for nosser at stille sig op og skælde ud på alle de voksne.

I den seneste tid er jeg faldet over forskellige artikler, bl.a. på TV2s hjemmeside, om at vi slet ikke kan nå at ændre noget, at det vi gør, ikke nytter og 117 andre dommedags-artikler. Dem gider jeg egentligt ikke give synderligt meget opmærksomhed. Ikke fordi jeg bare vil ignorere de ting de kommer med, men fordi jeg hellere vil lægge fokus et andet sted.

For hvad er bæredygtighed egentligt? Tidligere skrev jeg opslaget ”tilbage til hverdagen”, hvor jeg skrev at bæredygtighed er mere end klima. Og det fastholder jeg. I tirsdags læste jeg, som vanligt, godnathistorie for min søn. Bogen hedder ”Bumletoget” og handler om et tog der trives i den langsomme hverdag, hvor det har tid til at lægge mærke til tingene.

Bumletoget fik mig til at tænke på at man skal sætte farten ned og nyde landskabet.

En dag bliver Bumle lavet om til et hurtigtog, og suser igennem landskabet. Alt bliver tåge. Tåge-køer, tåge-huse, tåge børn. Og det hele smelter sammen i et stort kaos. En dag slukkes Bumles kedel, og han kan ikke køre mere. Han får sin gamle maskine og de gamle hjul tilbage. Bumles liv bliver bæredygtigt, da han kommer tilbage. Han har tid til at lægge mærke til køerne, husene, børnene, svellerne. Alt det der gør ham glad. Det mindede mig om bæredygtighedstanken.

Har du tænkt på hvad du bruger din tid på? Bliver det hele til tåger? Arbejdståger, tvtåger, madtåger, hverdagståger? Det gør min i perioder. Det hele skal nås på den halve tid. Jeg har opdaget, at vi har en tendens til at leve mindre bæredygtigt når det hele bliver tåget. Så bliver det de hurtige, nemme løsninger, der kommer i front. Madlavning bliver halvfabrikata eller junkfood. Jeg køber flere ting vi ikke har brug for. Vores husholdningskonto bærer præg af det.

Derfor har jeg samlet 6 tips til dig, der gerne vil leve bæredygtigt, men virkelig ikke kan overskue det. Den følelse tror jeg vi alle kender. Der er egentligt ikke noget nytænkning i dem, men jeg håber at du kan bruge dem alligevel. Fokus er, denne gang, omkring mad og drikke fordi det tit er her jeg selv falder i.

Husk på, at du ikke behøver gøre alle tingene på en gang. Den sikre måde til succes er små skridt. En lille forandring ad gangen giver dig større chance for succes. Vælg et punkt og fokuser på det indtil du føler dig klar til at fortsætte til det næste.

Brug fryseren

Vi har ikke mindre end tre frysere inde i huset og en i garagen. Den i garagen og den ene i huset blev godt nok anvendt til hundemad, indtil vi fik omplaceret vores skønne Leonberger her i september. De to andre indeholder menneskemad. De to til hundemad var 1*1m kummefrysere, og de to andre er skabsfrysere. En høj og en der er det halve af vores køleskab. De er af nyere dato – om end vores køle/fryseskab snart er 8 år gammelt. Jeg fryser alt ned. Gamle kager. Too Good To Go-brød. Datovarer. Pålæg. Ja, alt der kan fryses, fryser jeg. Vi har f.eks. en hel skuffe med vandis (til børnenes store glæde).

En gang imellem laver jeg mad til længere tid og fryser ned i portioner. Hjemmelavede færdigretter. Typisk med en masse grøntsager i. Jeg opbevarer det i bokse. Det betyder selvfølgelig at det fylder mere i fryseren, men jeg slipper for affaldet fra fryseposerne. Når jeg ikke har flere bokse i skabet, er det tid til at begynde at bruge af færdigretterne. Det kan f.eks. være i de dage hvor børnene går til gymnastik eller der er aktiviteter i skole og børnehave.

Jeg køber tit pålæg som datovarer og smider i fryseren. På den måde skal jeg gøre en indsats for at løbe tør for pålæg (det betyder altså ikke at det ikke også sker her!), og jeg har næsten altid en leverpostej i fryseren.

Kagen bruger vi i øvrigt til hjemmelavede romkugler 😉

Køb ind til en hel uge ad gangen

Det har du helt sikkert også hørt før. Lav en madplan og køb ind til en uge ad gangen. Jeg kan allerede nu afsløre at jeg hader at lave madplan. Så jeg har valgt at betale mig fra det. Jeg har prøvet forskellige udbydere, og den der passer bedst til vores familie, er Mambeno. Fordelene kan du læse om her.

Derudover køber jeg mælk én gang om ugen. Min mand og mine børn drikker ustyrligt meget mælk. Før jeg mødte min mand, købte jeg typisk en liter mælk hver 3. mdr., og kunne smide det meste væk, når det var blevet surt. Jeg er så heldig at vores lokale SuperBrugs har tilbud på mælk en gang om ugen. Normalt koster en konventionel liter letmælk 8.95 kr., men om onsdagen kan jeg få en liter økologisk letmælk til 6.95 kr. Derfor køber jeg naturligvis mælk om onsdagen. Mindst 14l., så kan det lige strækkes til onsdag morgen ugen efter. Fjorten liter. Det er helt vanvittigt og jeg bliver lidt pinligt berørt når jeg næsten tømmer hylden hver onsdag. Brugsuddeleren morer sig lidt over mig, og har sagt at jeg gerne må købe en kasse ad gangen.

Det kan godt betale sig at holde øje med de gode tilbud. Noget som I bruger meget. Hos os er det altså mælk.

16 liter mælk. To var fra den foregående uge. Det hænder, men typisk løber vi tør for mælk onsdag morgen.

Forbered så meget som muligt på en gang

Kender du til begrebet foodprep? Hvis du har set Masterchef eller andre madlavningsprogrammer, har du måske set at de forbereder en masse råvarer inden det skal bruges til service. Det kan du også gøre derhjemme. Det kræver at du har nogle tætsluttende bøtter, så det kan holde sig frisk. Eller nej, det gør det jo ikke. Du kan jo godt bruge fryseposer, men det skaber en affaldsmængde som vi jo gerne vil undgå.

Foodprep til en uge, opbevares i tætsluttende bøtter i køleskabet.

Vi er tilbage ved de her madplaner. Du kan jo ikke forberede, hvis du ikke ved hvad du skal lave. Men når du har madplanen – og dermed opskrifterne – klar, kan du begynde at gå igennem og se hvad der skal gøres. Skal der hakkes løg, skæres peberfrugter, skrælles gulerødder eller blandes en dressing. Alle tingene kan gøres i forvejen. Tomater er en af de ting der ikke egner sig skide godt til at klargøre for mange dage i forvejen, for de bliver helt vandede. Men de fleste ting kan klargøres. Jeg gør det typisk om søndagen, for der har vi tid til det. Så får børnene lov til at være med, hvis de gider. Det hele pakkes i køleskabet efter dag, så det er klar til at bruge i løbet af ugen. Hvis du så vil være rigtig god ved dig selv, og har simreretter på menuen, så kan du allerede nu sætte dem over. Det kan også være her du laver dine færdigretter til fryseren. På den måde frigiver du også mere tid til lave andre ting.

Brug dine rester

Selvom vi foodprepper, så kan vi ikke undgå at få rester. Du kan selvfølgelig vælge at tage resterne med på madpakke dagen efter, men du kan også lave nyt mad af resterne. Upcycling af mad.

Det kan f.eks. være gryderetter, hvor du hælder de forskellige elementer sammen. Det kan også være til tærter. Det fede ved tærter er at de kan fryses bagefter.

Følg årstiderne

Igen noget du har hørt før. New Nordic-bølgen fokuserer meget på at bruge de lokale råvarer når de er i sæson. Det kan du også gøre. I kender godt duften af jordbær i marts. Det dufter af sommer, men smager cirka som at stikke tungen ud ad vinduet. Vandmeloner i december smager af vand og er melede. Og sådan kan man blive ved. Typisk kan du genkende sæsonens grønt på prisen. Hvis prisen er høj, er de nok ikke i sæson lige nu.

Og så skal du selvfølgelig være kritisk overfor din madplan, for det er ikke altid at de følger sæsonerne.

Hav din egen kaffekop eller drikkedunk med

Kender du det med at være ude og handle og blive tørstig? Måske endda kaffetørstig. Jeg har en seriøs svaghed for kaffe når jeg (vindues)shopper. Jeg er faktisk blevet virkelig dårlig til at shoppe, men det er et sidespring.

Husk nu den kaffekop/drikkedunk. Men lad være med at købe en ny, hvis du glemmer den. Så er det, trods alt, bedre at købe en flaske vand eller kaffe i engangskop. Hver gang du husker din drikkedunk, sparer du penge og ressourcer, men hvis du køber en ny hver gang forbruger du unødigt.

Og så et lille bonustip; når man har sin egen kop med til kaffe, så kan man faktisk få rabat på kaffe flere steder 😉

Del og følg mig her:

1 thought on “6 tips til en bæredygtig hverdag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne side bruger cookies. Ved fortsat brug, accepterer du at jeg anvender cookies til at optimere din oplevelse.